dinsdag 29 augustus 2017

'De afvallige ster' komt uit in 2018 maar 'Ganymedes 17' is nu al verkrijgbaar

En zo zijn er opeens weer twee maanden verstreken sinds ik mijn vorige tweemaandelijkse blogpost schreef. En opnieuw is de afgelopen twee maanden meer gebeurd op schrijfgebied dan ik kan opsommen ... Maar ik zal een poging wagen! Om te beginnen meldde ik in mijn vorige bericht dat ik begonnen was met het schrijven van mijn SF-roman 'De afvallige ster' (ik was toen net klaar met de eerste twee hoofdstukken). De inspiratie had me flink te pakken, want op 20 juli was het boek af. In zes weken had ik bijna 76.000 woorden geschreven. Ik moest er ook een paar dagen van bijkomen, om eerlijk te zijn. Ik stuurde het manuscript, nadat ik er nog een keer doorheen was gegaan, naar Theo Barkel van uitgeverij Macc. Op Castlefest, het eerste weekeinde van Augustus, vertelde hij me dat hij het een mooi, goed geschreven boek vond, en dat hij het graag wil uitgeven. Ik kan dus bij dezen melden dat 'De afvallige ster' in 2018 gaat verschijnen! Ik kijk er erg naar uit, want dit boek gaat over onderwerpen die me na aan het hart liggen, zoals pesten, zelfbeeld en ouders met hoge verwachtingen, maar bevat ook sommige van de meest grootschalige actiescènes die ik tot nu toe heb geschreven!

Ander mooi nieuws kreeg ik een paar dagen na het publiceren van de vorige blog, namelijk dat mijn verhaal 'Thuisreis' en een gedicht van mijn hand waren geaccepteerd voor de jaarlijks verschijnende bundel 'Ganymedes 17' - de organisatie hield het spannend, want ik kreeg eerst een mail waarin stond dat mijn verhaal was afgewezen, maar die bleek per abuis te zijn verzonden! Nou ja, beter dan andersom, zal ik maar zeggen. Ondertussen is 'Ganymedes 17' verschenen en zoals je op de foto kunt zien was ik er erg blij mee! De bundel heb ik ook alweer gelezen ondertussen en hij beviel me zeker, vooral omdat er relatief veel SF-verhalen in staan. Wie een tof SF-verhaal van mij wil lezen en ook wil kijken wat er nog meer gebeurt in het fantastische genre in Nederland, mag deze bundel niet missen! Je kunt hem bestellen op de website van Fantastische Vertellingen.
Ik heb een paar maanden geleden ook verhalen opgestuurd voor de EDGE.Zero-wedstrijd. Dit is een wedstrijd die beoogt het beste genreverhaal van het vorige jaar te belonen, en het is de bedoeling dat verhalen die in bundels en tijdschriften hebben gestaan of aan wedstrijden hebben meegedaan worden opgestuurd. Ik had meerdere verhalen opgestuurd. Een paar daarvan bereikten de 'longlist' en een kwam terecht op de 'shortlist'. En dat betekent dat mijn verhaal 'De ijzeren vrucht' (waarmee ik had meegedaan aan Trek Sagae) zal worden gepubliceerd in de EDGE.Zero-bundel die eind september uitkomt! Je krijgt de bundel automatisch als je bent geabonneerd op de Wonderwaan (leuk tijdschrift!), maar hij zal ook afzonderlijk te bestellen zijn.
Op 6 augustus verscheen op de website Historische Verhalen mijn verhaal 'De pastoor en de leviathan', dit keer geen SF-verhaal, maar een historische vertelling over de St. Lucia-vloed. Ik was er erg blij mee, en later dit jaar verschijnt nog een verhaal op deze website. De verhalen zullen begin 2018 verschijnen in een bundel!
Ik plaatste zelf op Sweek mijn wat oudere verhaal 'De Tyrannosaurus', dat naast verwijzingen naar Jurassic Park ook knipoogt naar 'The Two Towers' en de Star Wars-films.
De SF Terra (ook een leuk tijdschrift) publiceerde in augustus mijn verhaal 'Wereld van monsters', over een man die zoekt naar een tijdlijn waarin de olifantsvogel, de Tasmaanse buidelwolf en dergelijke niet door de mens zijn uitgeroeid. Er stond ook een prachtige illustratie bij! Ik was onder de indruk.
Tenslotte plaatste Anthonie Holslag, zelf ook een begaafd auteur van spannende, psychologisch gelaagde verhalen, op zijn website mijn SF/Horror-verhaal 'Vruchtvlees', dat hij zelf als 'beklemmend' beschreef.
Weer veel om trots op te zijn! En er gaat nog het een en ander aankomen dit jaar aan bundels en verhalen. Bovendien heb ik weer twee verhalen opgestuurd om mee te dingen naar de Harland Awards. Dat zal voorlopig de laatste wedstrijd zijn waar ik aan meedoe, want het kost me iets teveel tijd, en de spanning rond de uitslagen van de wedstrijden is ook niet altijd even gezond voor me. Ik moet in elk geval tot april 2018 wachten tot ik hoor wat de jury van mijn inzendingen vond!

Ook wat betreft de promotionele activiteiten waren het twee drukke maanden. Zo stond ik 2 juli met mijn collega's van Macc op de boekenmarkt in Dordrecht, wat heel gezellig was - en ik heb veel boekenliefhebbers ontmoet. Ik vond er bovendien tweedehands delen 1 t/m 9 van de Ganymedes-serie! Het weekeinde daarna trokken we naar Gent voor de comiccon aldaar - het was er warm (mijn middeleeuws kostuum was niet echt berekend op de weersomstandigheden), er liepen prachtig verkleedde mensen rond, maar helaas weinig mensen met interesse in onze boeken. Anders was het op Castlefest, waar ik twee dagen in de schrijverstent stond, en zowel De Krakenvorst, boek 1: Keruga, als Conquistador veel nieuwe lezers vonden. Het volgende evenement wordt Comiccon Amsterdam komend weekeinde in de RAI, waar ik voor het eerst aan panels ga deelnemen, op zaterdag aan een panel over SF, en op zondag aan een panel over schrijftechnieken!

Lezers blijken nog steeds positief over mijn boeken. De laatste weken werd ik overspoeld door een ware vloedgolf van recensies voor Conquistador. Een positieve Biblionrecensie (ik hoop dat veel bibliotheken mijn boek gaan aanschaffen), maar ook een enthousiaste aanbeveling van Moon Kager: "Door de beeldende schrijfstijl van Klein Haneveld gaat er voor de lezer een hele wereld over. Wanneer je houdt van Science Fiction kun je 221 bladzijdes genieten van de wereld die Johan voor je heeft geschapen. Het ene verhaal zal je beter passen als het andere, maar in elk verhaal word je verrast door veel creatieve hersenspinsels."
Paul van Leeuwenkamp schrijft: "Met Conquistador toont Johan Klein Haneveld zich een vakkundig sciencefictionschrijver die in een degelijke stijl goed gecomponeerde verhalen schrijft over onderwerpen die er toe doen ...  Johan Klein Haneveld verklaarde zich meermalen een liefhebber van Asimov en Clarke, en is ook in de traditie van die auteurs dat hij, op eigen en eigentijdse wijze, sciencefictionverhalen schrijft."
Ook Henk Medema is enthousiast: "Misschien is dat de kracht van het boek: het wisselende perspectief van de verhaallijnen en de verschillende metaforen, zodat de lezer steeds weer in een nieuw soort peinzen wordt achtergelaten. Dat is veel waard."
Boekenblogger Marcia van der Swan, de enige in SF gespecialiseerde blogger die ik ken, was ook te spreken over mijn bundel: "Johan Klein Haneveld schrijft vlot, maar tegelijkertijd heel beeldend. De meeste verhalen zag ik dan ook als een film aan me voorbij trekken. Ik vond het bovendien erg leuk dat er doorheen de verhalen heel wat referenties naar andere Sci-Fi boeken en auteurs verstopt zitten. Hierdoor kreeg ik een heel duidelijk beeld van de auteur: een science fiction nerd met kennis van en liefde voor het genre, die ook nog eens goed kan schrijven."
En dan waren er ook nog recensies van Tazzy Jeninga, Natascha van Limpt en Hanneke Tinor-Centi. Ik voelde me verwend.
Ook De Krakenvorst, boek 1: Keruga wordt nog steeds gelezen. Zo kreeg mijn boek van Connie Flipse van Connies boekenblog een positieve beoordeling: "Aan het einde van dit deel is bij alle drie de personages hun leven totaal overhoop gehaald en worden ze geconfronteerd met uiteenlopende uitdagingen en vijanden. Waarbij de lezer door de rustige en uitgebreide opbouw langzaam maar zeker helemaal bij betrokken is geraakt."

Wat verder memorabel was in de afgelopen twee maanden was de bijeenkomst met vijf andere SF-schrijvers bij Jasper Polane (uitgeverij Quasis) thuis. We gaan samen namelijk een heel tof project op poten zetten. Ik kan er nog niet te veel over kwijt, maar het zal de SF als genre weer in de schijnwerpers gaan zetten in Nederland, zodat je er als lezer echt niet meer omheen kunt. Je zult er nog veel over gaan horen, de komende paar jaar.
Verder kwamen de schrijvers van uitgeverij Macc bij elkaar op de jaarlijkse schrijversdag. Daar werd heerlijke gegourmet, en veel gelachen, maar er werden ook concretere plannen gesmeed. Zo meldde Theo Barkel dat de promotionele bundel met korte verhalen van de Macc-schrijvers er daadwerkelijk gaat komen (daarin zullen jullie mijn verhaal 'Symbiose' kunnen aantreffen). Verder vertelde hij dat een Duitse uitgeverij interesse heeft boeken van uitgeverij Macc in het Duits uit te brengen. Het zou gaaf zijn om met De Krakenvorst een nieuwe markt aan te kunnen boren! En we hebben afgesproken dat ik in 2019 het vijfde deel ga schrijven van de Castlefestkronieken. Deel 3 kwam begin deze maand uit op Castlefest, en was voor mij ook een primeur, want het was het eerste boek waar ikzelf als personage in voorkwam, en bovendien een van mijn creaties, de Kraken uit mijn fantasyroman! Ik ben er heel trots op. En het wordt erg leuk zelf te schrijven over het festival, fantasyboeken en bekende karakters, mogelijk met een steampunktintje ...

Ik heb ook nog heel wat andere dingen geschreven behalve verhalen de afgelopen maanden. Zo ben ik in augustus 'Schrijver van de maand' op de blog 'Ik hou van horror, fantasy en spanning ...'. Daarvoor schreef ik een essay over de rol van dinosauriërs in mijn fictie (vergezeld van enkele illustraties van mijn hand). Maar ik schreef ook een tweede bijdrage over de verschillen tussen SF en fantasy en waarom we ze allebei hard nodig hebben, vooral in deze tijd.
Mustreads or not plaatste een interview met mij, net als uitgeverij Macc en Tazzy Jeninga.

Over twee maanden zal ik vast weer genoeg te vertellen hebben. Ik krijg namelijk binnenkort het manuscript van De Krakenvorst, boek 2: Kartaalmon terug van mijn uitgever om te herschrijven, zodat het eind dit jaar kan verschijnen (daar ga ik hard aan werken), de volgende Fantastische Vertellingen komt uit (dit keer zonder verhaal van mij, maar met drie boekbesprekingen), de terdoopbestelling van Ganymedes 17 vindt plaats (op 9 september in Amsterdam), het culturele festival in Bergen op Zoom op 7 oktober waar ik een korte lezing zal houden en er komen weer fantasyfestivals aan als Elfia en verschillende Comiccons! Volg me op mijn facebookpagina Johan Klein Haneveld, schrijver om van alles op de hoogte te blijven!